Αρχική σελίδα   Η εταιρία   Νέα   Επικοινωνία  
  Νέα Βιβλία
  Υπό Έκδοση
  Προτάσεις
  Προσφορές
  Εξαντλημένα
Η εταιρία

Από το 1970 που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Επικαιρότητα, το θεατρικό έργο Επεισόδιο στο Βισσύ του ¶ρθουρ Μίλλερ, κύλησαν 40 χρόνια στις επάλξεις της εκδοτικής παραγωγής.

Σαράντα χρόνια διανοητικού μόχθου δώσανε την δυνατότητα στις εκδόσεις Επικαιρότητα να πιστοποιήσουνε ότι επίκαιρο είναι το στοιχείο που μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου σε ιστορικό τεκμήριο, σε αξιόπιστη μαρτυρία για έναν τόπο και έναν λαό.

Στο πολυπρισματικό φάσμα του καταλόγου των εκδόσεων Επικαιρότητα ο αναγνώστης:

Bλέπει την ιστορική τεκμηρίωση της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από το έργο ιστορικών και λογίων όπως οι Ιωάννης Καντακουζηνός, Φώτιος Χρυσανθόπουλος (Φωτάκος), Γεώργιος Σκληρός, Μάρκος - Φίλιππος Ζαλώνης, Δημήτριος Τσοποτός, Γιάνης Κορδάτος, Στέφανος Σαράφης, Ευριπίδης Μπακιρτζής, Νίκος Ψυρούκης,  Αλέκος Κουτσούκαλης, Θέμης Μοσχάτος, Κώστας Γκριτζώνας, Περικλής Ροδάκης, Λάζαρος Αρσενίου, Σέφης Αναστασάκος.

Επιλέγει τα εργαλεία για την κατανόηση και την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, μέσα από σπάνια, ειδικά και γενικά, λεξικογραφικά επιτεύγματα. Τα Συνώνυμα και Συγγενικά του Πέτρου Βλαστού, το Ομηρικόν Λεξικόν του Γκέοργκ ¶ουτενριτ, το Λεξικόν της Ελληνικής Αρχαιολογίας του Αλέξανδρου Ραγκαβή, το Λατινοελληνικόν και Ελληνολατινικόν του Ευστρατίου Τσακαλώτου, το Ερμηνευτικόν του Γρηγορίου Βερναρδάκη, το Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης του Βυζαντίου Σκαρλάτου, το Απάντων των ρημάτων της Αττικής Διαλέκτου του Γεωργίου Ζηκίδη και άλλα λαμπρά βοηθήματα των Ανδρέα Καλατζάκου, Νίκου Μουλακάκη, Χρήστου Ρώμα, Δημήτρη Δρακόπουλου, Κωνσταντίνου Ηλία και Γεωργίου Χασιακού.

Αντλεί τις βάσεις, τις πηγές και την αισθητική συγκρότηση του σύγχρονου εποικοδομήματος από το έργο των κλασικών. Ξεκινώντας από τα θεμέλια της συγκίνησης, τους Έλληνες τραγικούς, τον Αριστοφάνη, τον Μένανδρο και τους Λυρικούς μπορεί να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο με τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τα γνωμικά και τα επιγράμματα, τους μύθους και τα έπη. Ειδικότερα έχουν εκδοθεί 47 τόμοι στη σειρά Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, σε επιμέλεια και μετάφραση Κώστα Τοπούζη, 21 τόμοι της σειράς Αρχαίοι Έλληνες Λυρικοί και Αρχαία Λυρική Ποίηση των Δ. Δρακόπουλου και Χ. Ρώμα και 16 τόμοι στη σειρά Αρχαία Ελληνική Κληρονομιά με επιμελητή και μεταφραστή τον Ν. Μουλακάκη. Την ευθύνη της σειράς Αρχαίοι Έλληνες Ιστορικοί έχει ο Π. Ροδάκης.

Βρίσκει σίγουρο οδηγό για την ψυχογραφία και τα ριζώματα των παθών του σημερινού ανθρώπου μέσα από τη μοναδική συνολική έκδοση Απάντων των έργων Σαίξπηρ στα νέα ελληνικά, στις απαράμιλλες μεταφράσεις Βασίλη Ρώτα και Βούλας Δαμιανάκου και με τα θεατρικά του Μολιέρου, του κορυφαίου αυτού εκπρόσωπου του γαλλικού έμμετρου λόγου, σε γενική επιμέλεια Πλάτωνος Μαυρομούστακου, συμπληρώνει την κοινωνική χαρτογράφηση της ευρωπαϊκής αστικής τάξης.

Στον χώρο της ευρύτερης νεοελληνικής φιλολογίας/λογοτεχνίας η Επικαιρότητα αποτυπώνει την περιπέτεια της ταξιδιωτικής γραφής στη συναρπαστική πεντάτομη σειρά Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία όπου ανθολογούνται 169 δημιουργοί, από τον Όμηρο έως τις μέρες μας από τη συγγραφέα Αννίτα Παναρέτου.

Ο Παπαδιαμάντης, ο Λασκαράτος, ο Καρκαβίτσας, ο Βιζυηνός, ο Χατζόπουλος, ο Κονδυλάκης, ο Βικέλας και άλλοι Νεοέλληνες πεζογράφοι δίνουν το στίγμα της εξέλιξης από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού στη σειρά Νεοελληνική Ανθολογία, και η προσπάθεια να καλυφθεί σε ολοένα ευρύτερο ορίζοντα η περιπέτεια της γραφής, κορυφώνεται με τη σειρά Ελληνική Λογοτεχνία.

Για τον Λόγο, την Τέχνη, την Παιδεία τιτλοφορείται μια σειρά αξονικής σημασίας στην ιστορία των εκδόσεων Επικαιρότητα όπου ζητήματα γύρω από τη φιλολογία, την αισθητική και τη φιλοσοφία της νεοελληνικής ταυτότητας προσεγγίζονται από μελετητές και λογοτέχνες όπως ο Δημήτρης Γληνός, ο Ηλίας Βουτιερίδης, ο Βασίλης Ρώτας, ο Ανδρέας Καραντώνης, ο Κυριάκος Κατσιμάνης, ο Στέφανος Διαλησμάς, ο Φώτης Δημητρακόπουλος, η Βούλα Δαμιανάκου, η Βίκα Γκιζελή, η Ανθούλα Δανιήλ, ο Απόστολος Μπενάτσης, ο Περικλής Ντάλτας, ο Δημήτρης Τομπαΐδης, ο Κώστας Μπαλάσκας κ.α.

 Οι σειρές Ντοκουμέντα, Σύγχρονη Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Λαογραφία και ιδιαιτέρως η Νεοελληνική Ιστορία σε απροκατάληπτο διάνυσμα και με δημοκρατικό προσανατολισμό είναι οι ψηφίδες που συμπληρώνουν μια σφαιρική αντίληψη της ΄΄επικαιρότητας΄΄ ως εξωτερικής και εσωτερικής διερεύνησης του φαινομένου ΄΄άνθρωπος΄΄,  που αποτελεί το κέντρο της ιστορίας όπως εμείς οι Έλληνες πάντα το αντιλαμβανόμαστε.

Την καλλιτεχνική ευθύνη των εκδόσεων ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ανέλαβε από το 1970 ο εικαστικός Γιάννης Λεκκός σε δημιουργική συνεργασία με τους εκδότες Σαράντο Γαϊτάνη και Μιχάλη Μπακιρτζή. Ξεπερνώντας πολλές φανέρες και αφανείς δυσκολίες, κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά το αισθητικό επίπεδο των εκδόσεων και , κάποιες φορές, να δείξουν νέους δρόμους στην αισθητική του βιβλίου στον τόπο μας.

Στο βιβλιοπωλείο και εκθετήριο της οδού Μαυρομιχάλη 42 συνεχίζεται μια παράδοση που, καθώς συμπληρώνεται η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, εξακολουθεί να είναι ακμαία στην  πόλη όπου γεννήθηκε: είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ''στέκι'' όπου συγχρωτίζονται δημιουργικοί άνθρωποι του πνεύματος και άνθρωποι της αγοράς.

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:
Κατηγορία
Τίτλος Βιβλίου
Συγγραφέας
Τιμή
Λέξη Κλειδί

Κατηγορίες Βιβλίων

ΒιβλιοπωλείαΑρχική σελίδα   Η εταιρία   Νέα   Επικοινωνία  
Εκδόσεις Επικαιρότητα, Μαυρομιχάλη 42, Αθήνα